Reflektioner runt resan

Lördagen har varit lärorik, jobbig, känslosam men det fick oss att komma närmare varandra och öppna våra ögon.
Vårt första intrycket av Birkenau var att det var mycket större än vad vi någonsin kunnat föreställa oss och så otroligt vackert. Tänk att helvetet på jorden skulle vara en plats där all fruktansvärd ondska och lidande skulle ske i flödande ljus och i en grönskande i idyll ( gaskammaren,  förnedring, avrättningar etc.) och godhet i mörkret och i skymundan ( en hjälpande hand med risk för sitt eget liv). Vi har svårt att förstå att våra fötter har trampat på all denna ondska, tårar och smärta.
Auschwitz blev väldigt känslosamt med mycket kramar och tårar. När man såg mängden av hår (flera ton) och väskor med deras namn var som från en scen ur en skräckfilm. Det mest känslosamma för oss var att se barnkläderna och att se dödsväggen samt gaskammaren med alla rivmärken men även alla kort.
Det får oss att tänka på att det inte är så länge sen kvinnor fick rösträtt i Sverige och hur många kvinnor och flickor i världen som fortfarande förtrycks och far illa i krig på olika sätt.
Vi tänker också på homosexuella, funktionshindrade och andra minoritetsgrupper som fortfarande förtrycks och förföljs i världen över. Fattiga människor som svälter pga att vi ska köpa och har behov av nya kläder etc. , och att det fortfarande förekommer slaveri av olika slagit i världen. För att inte tala om oss på skolan i vår vardag. Visst är det väldigt lätt att vara fördomsfull mot varandra, glömma att bjuda in dem som råkar vara lite annorlunda?
Vi har ett ansvar i vardagen att acceptera olikheter och göra demokratiska val.  Vi måste stå upp för varandra och göra motstånd och bli ett bättre jag av oss själva, så att inte världen blir upp och ner fler gånger.
Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte kan vår historia, håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i förintelsen. Också romer, homosexuella och andra minoritetsgrupper.
Tack Reine för att du ger oss kunskap om vår historia, får oss att bli ett bättre jag av oss själva och ger oss förståelsen hur viktigt det är att inte stå och se på vad som händer i världen, i skolan, på stan. Hur viktigt det är att göra MOTSTÅND.
// Elin Kans & Elin Grahn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>