En söndag med många rika minnen och stunder

Efter frukostens samtal om gårdagen i Auschwitz. Många delade med sig av sina minnesbilder, känslor och beslut. Beslut om att använda nyvunna perspektiv, visa tacksamhet, sprida kunskap. Samtalen blev känslosamma och vi tog fram både det vi fann. under dagen och sådant vi lämnade bakom oss . Upp och nedvänd perspektiv när vi blev påminda om guiden som berättade hur allt var så annorlunda. Det onda skedde i ljuset och inför allas ögon, det goda mellan vissa människor skedde i mörkret när t.ex någon gav en annan en bit mat.

Dagen sedan innehöll besök och lektion vid platsen för koncentrationslägret Plazow där vi pratade om de som tog ställning och var de som räddade livet på andra ofta med risk för sitt eget liv. Vi vet sällan vem av oss alla gånger men några är det som kommer att ha det som i ett visst ögonblick leder till beslut att agera, göra motstånd, vara den som räddar.

På torget
Foto: Staffan Hugerth

Dagen fick en fantastisk avslutning med gänget på torget. Fem elevers lilla installation och stilla staty slutade med stor underbar körsång, små grodorna i ring ”Halleluja” och med. fint sångstöd till den stolta mannen som stämde upp i den ukrainska nationalsången . Supernöjda väntade sedan fina hotellet. Som Andreas uttryckte det när vi kom hem från Auschwitz, ”Jag lämnade ett vandrarhem och kom tillbaka till ett lyxhotell”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>